joi, februarie 29, 2024
Teatrul Bulandra Bucuresti

Spectacolul Pisica pe acoperisul fierbinte : Teatrul Buleandra Bucuresti

De Tennessee Williams
Traducere Antoaneta Ralian
Adaptare Dinu Cernescu

Distribuţia:
Brick ………………………………….. Tudor Aaron Istodor
Margaret …………………………….. Alexandra Fasolă
Big mama …………………………… Dana Dogaru
Big daddy …………………………….Virgil Ogăşanu
Mae ……………………………………. Silvana Negruţiu
Gooper ……………………………….. Lucian Ifrim
Băiatul în casă …………………… Radu Chirev

Regizor artistic: Dinu Cernescu
Consultant spațiu scenic: arh. Octavian Neculai
Costume: Maria Miu
Lighting design: Alexandru Darie
Decor sonor: Mihai Ogăşanu
Asistent regie: Cătălina Baciu
Hair stylist: Ligiana Mandea
Foto: Cosmin Ardeleanu
Regizor scenă: Florin Sasu

“Pisica pe acoperișul fierbinte este, în același timp, o operă de artă și o operă de iscusință profesională. După părerea mea, e bine construită și toate personajele sunt amuzante, credibile și înduioșătoare. De asemenea, se încadrează în principiul aristotelic, anume că o tragedie trebuie să aibă unitate de timp, de loc și magnitudine a acțiunii. Decorul din Pisica nu se schimbă niciun moment, iar piesa se desfășoară în timpul real, obiectiv, al acțiunii; fiecare act urmează direct celuilalt..(…) Dar motivele pentru care îmi place Pisica sunt mai profunde. Cred că în actul al doilea am reușit să-i imprim lui Big Daddy o exprimare plină de naturalețe, o elocvență nudă, crudă, pe care n-am reușit s-o infuzez niciunuia dintre personajele create de mine. Eu credeam că prezentasem prin Maggie portretul real și mișcător al unei tinere femei ale cărei frustrări în dragoste și al cărei simț practic o împing spre seducerea unui
tânăr ostil. Brick e literalmente împins forțat să revină la pat, din clipa în care Maggie îi confiscă băutura… Și am fost nevoit să-mi violez intuiția, făcându-l pe Big Daddy să reapară în actul trei. Nu vedeam ce-ar mai putea face, revenind pe scenă în ultimul act, iar această reapariție nu mi se părea corectă din pucnt de vedere dramatic (…) Deși piesa a primit Premiul Criticii de Teatru și Premiul Pulitzer… eram convins că piesa va fi un rateu…. Dar Pisica a devenit, ulterior, cea mai mare și mai longevivă piesă a mea.” Tennessee Williams

Acum, la Bulandra, în regia clasică, chiar retro a lui Cernescu (una însă aşezată, temeinică, atentă la nuanţe şi detalii), textul este salvat de interpretarea talentaţilor actori: „pisica“, personajul feminin central, este Alexandra Fasolă (teribilă în cele două spectacole ale lui Andrei Şerban de la Bulandra, dar acum într-un alt emploi), partenerul său Tudor Aaron Istodor, cei doi bătrâni sunt Dana Dogaru şi Virgil Ogăşanu (Big Daddy), secondaţi fiind de un alt cuplu, „de nătărăi“, jucat de Silvana Negruţiu şi Lucian Ifrim. (Doinel Tronaru)
Solidă, creativă şi inspirat jucată, piesa „Pisica pe acoperişul fierbinte” de la Teatrului Bulandra în regia lui Dinu Cernescu are toate premisele să fie văzută multe stagiuni de-aici înainte, bucurându-i pe spectatorii care iubesc piesele clasice în viziuni moderne şi punerile în scena care aduc ceva nou textelor primordiale. (Michaela Platon)
„Pisica pe acoperişul fierbinte” este izbânda curajului de a ataca partituri legendare. În fond, ce ispită e mai „scuzabilă” decât aceea de „a te măsura” cu cei „incomensurabili”? Teatrul Bulandra şi-a trecut în repertoriu nu numai un titlu celebru, ci şi o producţie valoroasă căreia îi prezic o viaţă lungă şi frumoasă. (Răzvana Niţă)