joi, februarie 29, 2024
Teatrul National Cluj Napoca

Spectacol Procese la teatru. Episodul I: Hamlet : Teatrul National Cluj-Napoca

Regia: Ionuț Caras
Video design: Lucian Matei

Distribuţia:
Hamlet: Cosmin Stănilă
Gertrude: Irina Wintze
Polonius: Cristian Grindean
Maestru de ceremonii: Ionuț Caras
Procurorul: Roxana Mândruțiu
Avocatul apărării: Gabriela Groza

Cu toții vor să joace Hamlet – e titlul unei poezii scrisă de Carl Sandburg. Așa o fi, cine știe! Cert este că am auzit de Hamlet. Avem în minte imaginea tânărului îmbrăcat în negru care ține în mână un craniu și se întreabă cu glas melancolic: „A fi sau a nu fi? Aceasta-i întrebarea“. Și cu asta, gata! Credem că știm piesa, avem impresia că știm povestea tânărului prinț al Danemarcei. Și totuși… Care sunt motivațiile sale? De ce dorește să se răzbune? De ce ezită atât?

Nu ne propunem să rezolvăm dilema în care se află eroul nostru. Ar însemna să vă răpim mult prea mult timp și nici nu e sigur că am avea sorți de izbândă.  Dorim doar să analizăm mai în amănunt un anume episod, și anume uciderea lui Polonius. Se face vinovat Hamlet de crimă? E justificată reacția sa? Trebuie condamnat sau achitat? Vom face acest lucru dintr-o perspectivă juridică și vom fi susținuți de doi profesioniști în domeniu: Roxana Mândruțiu va juca rolul procurorului iar Gabriela Groza îl va apăra pe Hamlet. Dumneavoastră veți da verdictul.

Procese la teatru este un proiect complet nou în peisajul nostru teatral. Nu știu să se fi făcut ceva asemănător în România. Cred că demersul nostru vă va responsabiliza și pe dumneavoastră. Va trebui să luați o decizie după ce ați văzut scena și ați ascultat argumentele. Va trebui să dați un vot. Și să hotărâți destinul unui personaj dramatic. Pare simplu? N-aș zice.

Ionuț Caras

ROXANA MÂNDRUȚIU

Roxana Mândruțiu este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și avocat în Baroul Cluj, în conlucrare cu societatea Revnic, Cristian și Asociații. Roxana este avocat litigant pe insolvență, malpraxis medical, dreptul afacerilor, contencios administrativ.

De asemenea, a fost și external reviewer pentru Open Society Foundations – Ghidul Practicianului: Drepturile omului în îngrijirea pacientului.

GABRIELA GROZA

Gabriela Groza este avocat în Baroul Cluj și psihoterapeut în cadrul Colegiului Psihologilor din România. Fiind licențiată atât în drept, cât și în psihologie, a fost preocupată de psihologia infractorului, vinovăție și pedeapsă. Studiile de cercetare pe care le-a condus în penitenciare și în mediul public i-au adus titlul de doctor în psihologie judiciară. În prezent predă la Departamentul de Psihologie și la Departamentul de Studii de Securitate – Universitatea Babeș Bolyai.

LUCIAN MATEI

Lucian Matei este specializat în concepte multimedia, design și proiecții video, 3D mapping, instalații interactive, animații și film experimental în cadrul a zeci de piese de teatru și multe alte evenimente cultural-artistice.

În teatru a lucrat alături de regizorii Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Ada Lupu, Marcelino Martin Valiente.

Lucian Matei a dezvoltat un proiect independent de conținut și proiecții video neconvenționale, Noiseloop, nume sub care participă la diverse evenimente cultural-artistice din sfera underground.

Data premierei: marţi, 11 iunie 2019
Următoarea reprezentaţie: duminică, 13 octombrie 2019