joi, februarie 29, 2024
Teatrul de Stat Constanta

Spectacol American Buffalo: Teatrul de Stat Constanta

American Buffalo – Miturile Cetății – 28.06.2019 – 19:00

Autor: David Mamet

Traducerea: Bogdan Budeș

Regia si Scenografia: Vlad Cristache

Durata 1 h 50 min

Distributie: Teach – Ionuț Paul Ștefan
Don Dubrow – Nelu Serghei
Bob – Ștefan Mihai

Sinopsis

Trei americani mărunţi, de-o banalitate revoltătoare, sunt puşi brusc în împrejurarea de a se înavuţi prin jaf. Cam asta e, în mare, povestea din American Buffalo. Mirajul loviturii – meschină, la fel ca miza ei – le fură minţile şi-i orbeşte cu poleiala staniolului în care, pasămite, ar fi ambalat acest vis american procurat prin efracţie.
S-a spus că scenariile lui David Mamet sunt cu con artists (escroci, în accepţie curentă) şi trişurile dintre ei. American Buffalo e, în acest sens, exemplar. Mici borfaşi ai metropolei, Don, Walter Cole, zis Teach, şi Bob – un abonat la insucces, un cocalar sentimental şi un adorabil, duios nătâng – n-au nimic din măreţia nelegiuită a gangsterilor din Chicago sau New York.”

★★★★★ „Cristache a ales drept scenă un fel de strâmtă baracă metalică de şantier, un perimetru aproape carceral, preferând un spaţiu extraordinar de condensat, pe cât de restrâns, pe atât de ocupat. Astfel, spectatorul (prezent acolo, în aerul îngust) îşi pierde repede răbdarea de a inventaria vizual elementele amalgamului şi se concentrează asupra acţiunii şi jocului. „Textele lui Mamet descriu o lume a bărbaţilor, iar spaţiile în care îşi plasează personajele sunt temple ale masculinităţii: săli de biliard, baruri, spelunci, unde sunt aranjate partide ilegale de poker”, scria Ioana Ursu Stanca în Nord Literar (David Mamet, un rebel al teatrului american contemporan – 26 iulie 2015). Cu un postav de masă de jocuri întins pe navete de bere, jetoane, cărţi de joc cu femei despletite şi busturi abundente, un aparat de jocuri mecanice (Dracula’s Games, nu aşa…), iar la poartă, un automobil dezmembrat în cauciucuri, o portieră, magazinul de antichităţi este indubitabil o parte a acestei lumi. Patru mici lămpi, amplasate fiecare în câte un colţ, furnizează o lumină suficientă, păstrând totodată tonurile misterului şi inducând aburul clandestinităţii pentru aceşti rataţi ispitiţi de bravuri ilegale.” Petru Ţincoca, Bookhub.ro